# **Recognising Indigenous Peoples, Building Democratic Resilience in Asia**

# Organised by Asia Indigenous Peoples Pact and Diplomacy Training Program

# Date: 20<sup>th</sup> November 2023

### Time: 9AM to 1 PM

### Venue: Avani Sukhumvit, 8th Floor and online

#### **Session Outline**

Time	Session 1	Time allocated
9.00 AM	Moderator: Ke Jung, Deputy Secretary General, Asia Indigenous Peoples Pact (AIPP)	5 minutes
9.05 AM	Recognition and Denial - Civic Space and Indigenous Peoples in Asia Prof. Virginius Xaxa, India (online)	15 minutes
9.20 AM	Indigenous Peoples Self-government, Pluralism and Democracy Gam A. Shimray, Secretary General, Asia Indigenous Peoples Pact	15 minutes
9. 35 AM	Knowledge building as a strategy for recognition, respect and resilience Patrick Earle, Executive Director, DTP	15 minutes
9.50 AM	Indigenous Peoples and Democracy in Nepal Prof. R.K Tamang (online)	15 minutes
9.50AM- 10.20AM	Discussion, comments, Questions	30 minutes
10.20AM	Coffee/Tea break	20 minutes
	Session 2: Strengthening Democracy Through Recognition; case studies and country situations	
10.40 AM	Decolonizing Sovereignty Astha Saxena (online)	15 minutes
10.55AM	The Indigenous Peoples in the Philippines Joanna K. Carino, Advisory Council, Cordillera People's Alliance Co-chairperson, SANDUGO Alliance of Moro and Indigenous Peoples for Self-Determination 2019 Laureate, Gwangju Prize for Human Rights	15 minutes

11.10AM	Indigenous Peoples on the Frontline of Democracy Movements in Thailand Khun Maneerat, Advisor to National Human Rights	15 minutes
	Commissioner (online)	
11.25AM	Advancing Recognition in A New Democratic Myanmar	15 minutes
	Saw Frankie Abreu	
11.40AM	New models of self-governance strengthening democracy	15 minutes
	movements in Malaysia	
	Jannie Lasimbang (TBC)	
11.55PM	Discussion, comments, Questions	30 minutes
12.25PM	Wrapping up by the moderator	15 minutes
12.40PM	Vote of thanks- organisers	